بوجود آمدن هرگونخ مشکلی در رنگ فرش می تواند بسیار مهم بوده و با تاثیری که در جلوه ظاهری فرش می گزارد می تواند ارزشهای فرش را تحت تاثیر قرار دهد. به دو گونه می تواند این اتفاق بیفتد اول موردی که بسیار شایع بوده و هر لحظه امکان وقوع ان وجود دارد وآن لکه دار شدن فرش بر اثر مواد خارجی است و حالت دوم تغییر رنگ فرش و یا مهاجرت یک رنگ به نواحی مجاور است که معمولا هنگام شستن و یا تماس فرش با آب و دیگر مایعات اتفاق می افتد . در هر دو مورد تکنیک های رنگ برداری و لکه برداری مشکل گشا میباشد.
رنگ برداری و لکه برداری چیست؟
1- لکه برداری : لکه ناشی از مواد خارجی
فرش در محیط زندگی نزدیکترین شی خانه به ما میباشد و بسیاری از فعالیتهای روزمره ما در خانه در مجاورت آن اتفاق می افتد لذا هر لحظه امکان آلودگی آن به انواع و اقسام موادی که با آن در منزل سر و کار داریم وجود دارد. این مواد که باعث لکه دار شدن فرش می گردد می تواند از انواع مواد غذایی مورد مصرف ما یا انواع مواد رنگی ، انواع مواد شیمیایی و انواع چسب ها و هر گونه موادی که در محیط خانه وجود دارد می تواند باشد. در بعضی از موارد راه حل بسیار ساده است و عموم مردم از آن آگاه میباشند و یا می توانند با مراجعه به وب سایت موسسات معتبر نظیر قالیشویی فرش قرمز از راه حل آن مطلع گردند ولی در بعضی از موارد راه حل لکه برداری فرش ساده و در دسترس نمی باشد و نیاز به دانش و آگاهی از این حرفه داشت. البته در مورد فرشهای نفیس و گران قیمت در همه موارد توصیه ما استفاده از متخصصان مربوطه میباشد.
2- رنگبرداری : رفع رنگ دادگی فرش
چنانچه فرش دارای آن نوع از خامه های رنگی باشد که به خوبی رنگرزی نشده اند و یا نوع رنگ بکار رفته در رنگ آمیزی خامه ها از ثبات کافی برخوردار نباشد، در هنگام شستشو به روش غیر استاندارد و در منزل، به ویژه زمانی که توسط برس بر روی سطح پرزها کشیده میشود، استفاده از آب گرم ،خیس شدن ناشی از آبگرفتی منزل و یا بالا آمدن آب فاضلاب و ریختن آب بروی فرش و موارد این چنینی ممکن است رنگها در هم ادغام شده و به اصطلاح فرش رنگ دهد. به همین دلیل اغلب در کارگاههای قالیشویی فرشهایی را که احتمال رنگ دهی آنها وجود داشته باشد با متد خاصی شستشو داده و حتی در صورت لزوم از مواد تثبیت کننده رنگ استفاده می نمایند. این مواد باعث میشوند تا رنگ الیاف برای مدتی به طور نسبی ثابت گردد. با این حال در برخی موارد علیرغم رعایت کلیه موارد، فرش رنگ میدهد و چاره ای جز رنگبرداری فرش وجود ندارد.در مواقعی که عمل شستشو در منزل و به صورت غیر تخصصی انجام پذیرد و برای خشک کردن فرش از روش آویزان کردن استفاده شود، مقدار آب باقی مانده در فرش از درون الیاف و پرزها به سمت پائین فرش حرکت کرده و در مسیر خود رنگهایی که ناپایداربوده و از ثبات خوبی برخوردار نیستند را نیز درهم تداخل داده و به طرف پائین میکشد و لذا قسمت پائین فرش از بالای آن بیشتر آسیب میبیند و رنگبرداری آن نیز کاری بس دشوار میباشد. چنانچه به هر دلیل الیاف پشم در هنگام شستشوی فرش رنگ داده و باعث لکه دار شدن آن شوند، میتوان توسط مواد خاصی اقدام به رنگبرداری نمود. رنگبرداری یک عمل مشکل بوده و نیاز به تخصص و مهارت کافی در این زمینه داردکه بر اساس آن میتوان به کم رنگ شدن و در مواقعی با از بین رفتن رنگهای اضافی در قسمتهای دیگر فرش، نتیجه مطلوبی دریافت نمود که بهتر است توسط افراد متخصص و در کارگاههای قالیشویی انجام گردد. موارد متعددی از تخریب فرش های نفیس و گران قیمت ناشی از ترکیدگی لوله آب و یا بالا آمدن فاضلاب در واحدهای مسکونی همه روزه اتفاق می افتد. اگر چه گاهی صاحب فرش با مشاهده حال روز فرش آن را از دست رفته میبیند ولی پرسنل زبده و با سابقه واحد رنگ برداری و لکه برداری قالیشویی فرش قرمز با تجربه سالها کار در این زمینه قادرند بین 80 تا 100 در صد رنگ دادگی فرش را بدون آسیب به فرش ازبین ببرند و در اکثر موارد فرش را به حالتی تحویل مشتری نمایند که فرقی با روز اول نداشته باشد. انجام اینکار هرگز نباید به دست افرادی که صلاحیت کافی ندارند سپرده شود چون می تواند باعث بروز خسارات بیشتر و یا تثبیت رنگ دادگی و برگشت ناپذیری اشکال فرش گردد.