شستشوی فرش مسئله مهمی است که میزان اهمیت آن در روزهای خاصی از سال مانند ایام قبل از نوروز افزایش پیدا می کند. با وجود آنکه شستشوی فرش بسیار ساده است؛ اما نکات مهمی وجود دارد که باید از آنها اطلاع داشته باشید تا از بروز هر گونه خسارت به فرش ها به ویژه فرش های دستباف جلوگیری کنید.
همانگونه که می دانید شستشوی فرش با روش های مختلفی امکان پذیر است. ساده ترین راه این است که فرش کثیف خود را به یک قالیشویی معتبر تحویل داده و فرش تمیز را تحویل بگیرید.
اما ممکن است هدف شما از شستشوی فرش فقط از بین بردن لکه های ایجاد شده بر روی فرش یا شستن و طاهر کردن قسمتی از فرش باشد. در هر صورت هدف از شستشوی فرش هر چه که باشد باید نکات مهم و اصولی را در نظر گرفت.
در صورتی که برای اولین بار است که قصد شستشوی فرش را در منزل دارید؛ توصیه می شود تا این مطلب را به طور کامل مطالعه کرده و از فرد آگاهی کمک بگیرید.
راهنمای شستشوی فرش
- برای شستشوی فرش اولین کار این است که باید هر گونه گرد و غبار موجود در تار و پود فرش را از بین برد. در صورتی که این آلودگی ها در بافت فرش موجود باشند و شما اقدام به شستشوی فرش کنید، اصطلاحاً فرش شما چرک تاب شده و رنگ زیبا و شفاف خود را از دست می دهد.
- برای شستشوی فرش از به کار بردن برس های سیمی یا بسیار خشک خودداری کنید. این برس ها به بافت فرش شما آسیب می زنند.
- در صورتی که از شامپو فرش برای شستشوی فرش، استفاده می کنید حتما قبل از هر چیز، راهنمای محصول را مطالعه کرده و به میزان ذکر شده مواد را ترکیب کنید.
- برای شستشوی فرش چه به صورت کامل و چه موضعی، از آب داغ یا ولرم استفاده نکنید. اینکار به فرشهایی که با پشم یا ابریشم طبیعی بافته شده اند آسیب می رساند .
- برای شستشوی فرش های خود از شوینده های مناسب استفاده کنید. شامپو فرش یا شوینده هایی را استفاده کنید که دارای آنزیم نبوده و خاصیت اسیدی زیادی نداشته باشند.
- از خیساندن فرش برای طولانی مدت پرهیز کنید. چون در صورتی که فرش را برای مدتی طولانی با آب فراوان خیس کنید، بافت رنگ های فرش دچار آسیب شده و جلوه فرش شما از بین می رود. این مشکل در فرش های دستباف به مراتب بیشتر خواهد بود.
- در صورتی که قصد دارید فرش را به صورت کامل در منزل شستشو دهید، قبل از اقدام به شستشوی فرش لکه های موجود بر روی آن را از بین ببرید.
- فرش را روی زمین مسطح و سفت پهن کنید. اگر بتوان فرش را روی سطح شیب دار قرار داد؛ به مراتب مراحل شستشوی فرش به راحتی پیش می رود.
- بعد از شستشوی فرش و اتمام مرحله آبکشی، اجازه دهید فرش برای مدت یک تا دو ساعت به همان حالت، روی سطح صاف یا شیب دار باز بماند. این کار باعث می شود تا رنگ ها در هم تداخل پیدا نکنند.
- فرش های دستباف یا فرش هایی که رنگ پس می دهند را بعد از شستن، هرگز لوله نکنید. چراکه این کار باعث می شود رنگ ها در هم تداخل پیدا کرده که در این صورت هزینه رنگ برداری از فرش، بسیار زیاد خواهد بود. توصیه می شود حتما مقاله روش تشخیص رنگهای طبیعی از مصنوعی را مطالعه بفرمائید
- بعد از این که آب اضافی فرش گرفته شد، فرش را از قسمت پشت و وارونه در مکانی که در معرض مستقیم نور خورشید نیست پهن کنید. نور مستقیم خورشید به رنگ فرش آسیب می زند.
- بعد از این که کار شستشوی فرش تمام شد و فرش را پهن کردید هرگز مجددا روی آن آب نگیرید؛ چرا که این کار سبب می شود تا آب سرازیر شده و ریشه های فرش بعد از خروج آب، زرد شوند.
- بعد از این که فرش کاملاً خشک و آماده پهن کردن در منزل شد با کمک یک برس نرم، آن را در جهت خواب فرش برس بزنید. با این کار، تار و پود فرش در جای درست خود قرار گرفته و جلوه فرش شما به حالت طبیعی باز می گردد.
- اگر فقط قسمتی از فرش را شستشو داده اید با استفاده از یک حوله تمیز یا یک اسفنج، رطوبت را کاملا گرفته و سپس با کمک یک سشوار از قسمت وارونه فرش را خشک کنید.
- فرش شسته شده را تا نکنید. تا کردنِ فرش، سبب شکسته شدن فرش در محل های تا خوردگی، می شود.
- از پهن کردن فرش نم دار در داخل منزل جداً خودداری کنید. چون این کار موجب می شود تا زمینه رشد حشراتی همچون بید فراهم شود و در نتیجه فرش شما دچار بیدخوردگی و آسیب می شود.
تمیز کننده های خانگی برای شستشوی فرش
مواد ساده و قابل دسترسی هستند که می توان با کمک آن ها به راحتی فرش را در داخل منزل تمیز کرد. در ادامه بهترین و مؤثرترین مواد را معرفی می کنیم:
-
مخلوط سرکه و جوش شیرین
کمتر چیزی پیدا می شود که توسط مخلوط جادویی سرکه و جوش شیرین تمیز نشود. ترکیب جوش شیرین به همراه سرکه سفید، معجون قدرتمند و منحصر بفردی می سازد که به راحتی می تواند سرسخت ترین لکه های روی فرش را از بین برده و موجبات درخشان شدن آن را فراهم سازد. برای این کار، باید یک پیمانه جوش شیرین را روی لکه فرش، ریخته و سپس کمی سرکه سفید روی آن بریزید. بعد از گذشت بیست دقیقه، با استفاده از یک حوله نخی، مواد را از روی فرش برداشته و سپس باقی مانده مواد را با جاروبرقی تمیز کنید.
-
مخلوط نمک و سرکه
این مخلوط هم مانند مخلوط جوش شیرین و سرکه تمیز کننده خانگی خوبی برای از بین آلودگی و لکه ها از روی فرش به شمار می رود. کافی است دقیقاً مانند روش بالا مقداری نمک را با سرکه سفید مخلوط کرده و روی لکه قرار دهید. بعد از بیست دقیقه مکان مورد نظر را با یک حوله نخی تمیز کرده و سپس با جاروبرقی باقی مانده مواد را از سطح فرش تمیز کنید.
-
پراکسید هیدروژن
در صورتی که فرش شما آغشته به خون یا لکه های پروتئینی شده باشد؛ محلول پراکسید هیدروژن بهترین گزینه برای شماست. مقدار کمی از این ماده را روی فرش ریخته و شاهد از بین رفتن لکه ها باشید.
-
پودر صابون و آب
کمی صابون را رنده کرده و مقداری آب روی ان بریزید. سپس این ترکیب را با آبفشان روی لکه اسپری کنید. بعد از مدتی با یک پارچه مرطوب نخی محل مورد نظر را پاک کنید.
-
پودر نشاسته ذرت
شاید در نگاه اول کمی عجیب به نظر برسد اما کاملا واقعی است. پودر نشاسته ذرت قدرت براق کنندگی دارد. در صورتی که تصمیم دارید فرش خود را براق و درخشان کنید؛ کمی پودر نشاسته ذرت را بر روی فرش بپاشید و بعد از گذشت 15 دقیقه با جاروبرقی نشاسته ذرت را از روی فرش تمیز کنید.
نحوه پاک کردن لکه های مختلف از روی فرش
-
از بین بردن لکه شمع
در صورتی که فرش شما آغشته به لکه شمع شده باشد قبل از شستشوی فرش، باید با استفاده از یک جسم نوک تیز پارافین سخت شده روی فرش را بردارید. سپس یک عدد کاغذ روغنی را روی لکه قرار داده و اتوی داغ را به حالت رفت و برگشت روی آن قرار دهید. حرارت ناشی از اتو، پارافین های باقی مانده در میان بافت ها را آب کرده و جذب کاغذ می کند.
-
از بین بردن لکه کاکائو و بستنی
در ابتدا با یک قاشق کاکائو یا بستی موجود بر روی فرش را برداشته و سپس یک قاشق مایع ظرفشویی را داخل یک لیوان آب حل کنید. با استفاده از یک حوله نخی تمیز چندین بار محلول را بر روی لکه فرش کشیده و بعد با یک حوله مرطوب محل را کاملا تمیز کنید.
-
از بین بردن لکه های قدیمی
ممکن است فرش شما به لکه هایی آغشته شده باشد و شما متوجه آن ها نشده باشید. حالا بعد از گذشت مدت زمانی لکه ها را دیدید و تصمیم دارید آن ها را پاک کنید. با توجه به این که این لکه ها دیگر تازه نیستند؛ ممکن است پاک کردنشان کمی سخت باشد. اما نگران نباشید چون ترفندی وجود دارد که به راحتی با استفاده از آن می توان لکه های قدیمی را از بین برد. مقداری کف خمیر ریش روی محل لک بریزید. سپس محل را با پارچه ای مرطوب بمالید و بعد آن را با دستمال خشک تمیز کنید.
با توجه به موارد بالا، شستشوی فرش در قالیشویی هم گزینه خوبی است. شرکت های قالیشویی در زمینه جابجایی و حرکت دادن فرش های بزرگ و سنگین، هیچ مشکل و محدودیتی ندارند و می دانند چگونه با رعایت چه اصول و شرایطی، فرش شما را به بهترین حالت ممکن شستشو دهند. اگر تصمیم دارید فرش خود را برای شستن به قالیشویی تحویل دهید قبل از هر کار اطمینان حاصل کنید که یک شرکت قالیشویی معتبر را انتخاب کردید. چراکه در این صورت با استفاده از دستگاه های اتوماتیک و مدرن فرش شما شسته و تمیز شده و در صورتی که هر گونه ایرادی داشته باشد، به کمک متخصصان در کمترین زمان ممکن برطرف می شود.